724 509 554 / 604 774 274
navštivte náš krámek v Plzni na Slovanské
VINNÉ LISTY PLNĚNÉ RÝŽÍ
Vinné listy plněné rýží se podle antického receptu připravovaly už ve starověkých řeckých koloniích území Pontu u Černého moře.
Tradiční způsob výroby se dochoval až dodnes; směs uvařené dlouhozrnné rýže a bylinek je při výrobě zamotávána do vinných listů ručně.
Tato řecká specialita, známá pod názvem Dolmades, najde své uplatnění jak v teplé, tak ve studené kuchyni.
Ohřáté se používají jako vegetariánské hlavní jídlo, ale také jako předkrm, příloha, nebo chuťovka (řecky meze).
Jako předkrm se podává s citrónovou omáčkou, zvanou avgolemono, či s jogurtovočesnekovou omáčkou.
Za studena se tato chuťovka výtečně hodí k ouzu, suchému bílému vínu nebo k retsině - bílému vínu s příchutí pryskyřice.
Pro kuchyni kolem Středozemního moře jsou tyto malé chuťovky nejrůznějších druhů typické.
V Řecku se jim říká meze, v Itálii antipasto, ve Španělsku tapas a ve Francii hors d´oeuvres.
Meze se podávají samostatně nebo s bílým pečivem.
V Řecku se servírují především k večeři, kdy se sejde skupinka přátel a objednají si několik těchto malých chuťovek, které pomalu ochutnávají v průběhu celého večera.
Tyto chuťovky se podávají na malých mističkách.
V servírování meze se meze nekladou! Dolmades zaujmou především svým vzhledem, typicky kořeněnou chutí, širokou škálou využití, ale hlavně svým složením - neobsahují cholesterol ani konzervační látky.
SLOŽENÍ: rýže (původ Řecko) 65%, voda, vinné listy 15%, sójový olej 10%, cibule, sůl, kopr, máta, černý pepř, regulátor kyselosti: kyselina citrónová.
Sterilováno.
Uchovávat při 0 až +25 °C a relativní vlhkostí ne více 75%, po otevření uložte v chladu.
Dodavatel: N.Pašková 775 287 377, www.RAJDELIKATES.cz ul.Slovanská19, Plzeň